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Question 1: Maximum length of pacs messages

Could you please add an expectation in the UDFS that the uncompressed size of pacs messages in 

RTGS will not exceed 100 KB?

Proposal of the sentence to be added: In addition to the physical size limitations of both the message and the file channel, 

as given in chapter 1.4.4 of the ESMIG UDFS, it is expected that the uncompressed size of any business message for 

payment orders does not exceed 100 kB.

Background: The request was raised by a payment bank (PB) that is concerned by pacs messages that exceed a size of

100 KB. Due to the fact that T2 participants may receive such big pacs messages from RTGS, even via the message

channel (for example, an 11 kB compressed pacs message may comprise 420 kB uncompressed), that PB sees risks for

internal processing, no possibility to forward such messages to EURO1 or to correspondent banks (CBPRplus) and no

possibility to perform compliance checks by relevant tools. EURO1 and CBPRplus, for example, would limit the size to 100

kB (at least indirectly via the technical limit of the messaging services used).
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Answer

As agreed in the last TSWG meeting on 16 March 2021, we shall not to restrict the size of pacs messages 

in RTGS as:

1) this would undermine the benefit of ISO 20022 and; 

2) if any limitation is introduced now, it would be difficult to be removed afterwards. 

Therefore, participants were encouraged to address this issue from an IT perspective e.g. by developing 

in-house solutions. 

Question 1: Maximum length of pacs messages
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Question 2: Interbank Settlement date field in camt.005-006

Could you please confirm the understanding below? 

• If in order to search for transactions that will be settled from D+1 onwards, the field Requested 

execution date / from date needs to be used in the camt.005. XML path: 
/Document/GetTx/TxQryDef/TxCrit/NewCrit/SchCrit/PmtSch/ReqdExctnDt/DtSch/FrDt

• If in the Return message (camt.006), the field Interbank settlement is used to indicate the intended 

settlement date and which one of the following two paths will be used : 

/Document/RtrTx/RptOrErr/BizRpt/TxRpt/PmtId/LngBizId/IntrBkSttlmDt or 
/Document/RtrTx/RptOrErr/BizRpt/TxRpt/TxOrErr/Tx/Pmt/IntrBkSttlmDt).
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Question 2:

Answer:
To query Warehoused Payments, the Requested execution date / from date, the xpath

GetTx/TxQryDef/TxCrit/NewCrit/SchCrit/PmtSch/ReqdExctnDt/DtSch/FrDt can be used.

The related response will be provided in Requested execution date / date: xpath

RtrTx/RptOrErr/BizRpt/TxRpt/TxOrErr/Tx/Pmt/ReqdExctnDt/Dt.

The Interbank Settlement date xpath RtrTx/RptOrErr/BizRpt/TxRpt/TxOrErr/Tx/Pmt/IntrBkSttlmDt is 

provided, if settlement took already place.

The Inter Bank Settlement date xpath RtrTx/RptOrErr/BizRpt/TxRpt/PmtId/LngBizId/IntrBkSttlmDt was 

removed with CR 63 that introduced changes in camt.005 and 006.
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Thank you for your attention!
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